Last Updated:

Cum e mai bine : să doarmă copilul cu noi în pat sau să doarmă în patul lui?

Categories Andreea Perju, Gândurile mele

Dilema mămicii moderne. De când eram însărcinată cu Mara am zis că va dormi în pătuțul ei și așa s-a și întâmplat. De-a lungul timpului, în orice apartament ne-am mutat, am avut grijă ca ea să aibă universul ei. Am fugit de disputele dintre mămici care aveau subiect dormitul cu sau fără copil. Mara e un copil care adoarme foarte ușor singurică, în maxim 5 minute de când se întinde în pat. Apoi a apărut Ada. Ne-am dorit să urmăm aceiași pași dar, surpriză, n-a funcționat. A fost un moment, nu îmi dau seama exact ce a declanșat în ea frica de a dormi singură. Am hotărât să le mutăm în același dormitor, să doarmă în paturi suprapuse. Cumva a funcționat dar cu o Ada care se trezește peste noapte de mai multe ori. Iar după ani de trezit noaptea de 3,4 ori, avem momente când suntem epuizați. “Furăm”, de câte ori avem ocazia, câte o oră de somn. Da, am zile când, ziua în amiaza mare, vin acasă și mă culc. E momentul meu în care îmi încarc bateriile. Doar că, după mai multe discuții și păreri auzite, am încercat să o luăm pe Ada cu noi în pat, când are o nevoie și, ce credeți, nevoia s-a transformat în obișnuință. În această minunată seară ne-a luat fix o oră jumate s-o convingem să doarmă la ea în pat.

Și acum vin cu întrebarea : cum e mai bine să înveți copilul, cu tine în pat sau în camera lui? Care sunt variantele alese de voi? Cine știe, poate ceva mă va lumina și voi putea să găsesc o variantă prin care ea să doarmă toată noaptea.

Mi se pare că, din momentul în care ai luat copilul cu tine în cameră, viața de cuplu are și mai mult de suferit. Spun “și mai mult” pentru că sunt multe nopți în care nici nu știm cum punem capul pe pernă de la oboseală, somnul întrerupt este iar un factor de stres, iar zilele în care muncim de dimineață până seara, își pun ,cu putere, amprenta asupra vieții de cuplu.

Mămici cu lipici, aștept părerile și sfaturile voastre. Trăgând o concluzie comună, poate găsim soluția ideală. În rest, vă pup

4 thoughts on “Cum e mai bine : să doarmă copilul cu noi în pat sau să doarmă în patul lui?

  1. Buna Andreea….de aceeași părere eram si eu inainte sa am copii…dar iti povestesc experienta mea…primul copil Bianca(4 ani jumatate)Din ziua in care s-a născut am hotarat sa o alaptez la sân ,gandindu-ma la faptul că…după ce papă sa o pun in pătuț..asa eu cu Ionut sa dormim linistiti in pat….dar asta s-a întâmplat după ce Bianca a facut 1 anișori si am încetat să o mai alaptez la sân…de viață de cuplu ce sa mai zic….el dormea in bucătărie pe canapea…si ne vedeam acolo cand era cazul 😊si de atunci vreau sa zic …ea in patul nostru nu a mai dormit….pe la aproape 2 ani a avut camera ei…patul ei…adoarme in 5 minute….singura….nu am avut probleme niciodată…acu i-am cumpărat pat suprapus….cu speranța că intr-o zi Matteo sa doarmă cu ea in camera….dar momentan Matteo doarme cu mine in pat…Ionuț cu Bianca in camera….si ne vedem pe canapea cand e nevoie 😊….după ce el v-a face 1 an si nu îl voi mai alapta…intenționez să fac la fel ca cu Bianca….si vom vedea ce v-a urma….dar din cate observ….nu v-a fi ușor….este foarte lipit de.mine….dar vom vedea….Ni stiu ce sfat sa iti dau pentru ca nu am ajuns la nivelul tau de experiență…dar sunt sigura ca esti o mamă minunată și vei gasi o soluție…te pup!

    1. Da, înțeleg situația doar că Ada are 6 ani jumate și deja vorbim de o dorință clară a ei. Azi noapte a adormit în patul ei și peste noapte a venit lângă noi.

  2. Cred ca tine foarte, foarte mult de fiecare copil in parte. Nu exista retete. Fetita mea este extrem de independenta si nu a fost nevoie de prea multa munca de convingere sa o mutam in camera ei la 1 an, dupa 6 luni de dormit cu noi (fiindca o alaptam). Acum, la 2 ani, are momente cand ne cere sa doarma cu noi, “vreau nani mami tati”(rare) , altele in care ne cere sa dormim cu ea (unul din noi),dar de cele mai multe ori dupa baita seara se baga singurica in patul ei.
    Cred ca in cazul Adei as stabili o rutina: o zi in camera ei, doua la voi, dupa o vreme una cu una, apoi doua in camera ei, una cu voi, etc.( asta in cazul in care voiai sugestii). Ada este adorabila si in plus super smart, asa ca sunt convinsa ca veti gasi impreuna o solutie plina de intelegere si iubire! ♥️

    1. Intr-un final am gasit o solutie cu psihologul. Adoarme la ea in pat iar peste noapte, daca simte nevoia, poate veni la noi in pat. De cele mai multe ori, ne trezim cu ea intre noi, noroc ca vine spre dimineata, dar au fost si nopti cand a dormit toata noapteain dormitorul ei. Urmatorul pas, vrem sa le luam un pat tip divan ca sa doarma amandoua in acelasi pat. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *